El ne császárosodj!

KÖNYVKRITIKA - LXI. évfolyam, 22. szám, 2017. június 2.

Marcus Aurelius elmélkedései. Cassius Dio Cocceianus Marcus-életrajzával. Huszti József fordítá­sá­nak tekintetbevételével fordította, a jegyzeteket és az utószót írta Stei­ger Kornél. Atlantisz Kiadó, Bu­da­pest, 2016, 290 oldal, 3395 Ft

Egy Kr. u. II. századi római császár önmagához írott intelmeiről szólva talán furcsának hat, mégis, a legerősebb benyomásom most az volt erről a tartásról, hogy mennyire polgári. Persze onnan nézve már kevésbé meglepő ez, hogy a sztoikusok egyik alapvető elgondolása szerint az ember a világmindenség és benne az állam politésze, polgára. Aki nem zsarnoka, de nem is szolgája senkinek. Szabad és egyértelmű. Nem alázkodik meg, de nem is fennhéjázik.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LX. évfolyam, 12. szám, 2016. március 25.
LVII. évfolyam, 11. szám, 2013. március 14.
Élet és Irodalom 2021