Jelenetek egy érdekházasságból

PUBLICISZTIKA - LXI. évfolyam, 20. szám, 2017. május 19.

Noha Orbán Viktor nem írt alá semmit Paks 2-ről, mégsem moshatja le magáról a felelősséget a magyar jövőt évtizedekre súlyosan megterhelő projekt útjára indításáért, hiszen ő döntött. Döntött a szakmai vélemények negligálásával, a társadalom háta mögött. Az oroszokkal való megállapodás hazugságban fogant: az első aláírást megelőző napon Giró-Szász András kormányszóvivő arról tájékoztatott, hogy Orbán azért utazik Putyinhoz, mert áttekintik a gazdasági eredményeket. Ezzel szemben 2014. január 14-én – kinevezhetnénk ezt a napot Magyarország XXI. századi gyásznapjának is – Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin jelenlétében Szergej Kirijenko a Roszatom, Németh Lászlóné a magyar kormány részéről aláírta azt a megállapodást, ami a paksi atomerőmű két blokkal történő bővítéséről szólt. Továbbá arról, hogy ehhez 10 milliárd eurós hitelt nyújt az orosz Vnyesekonombank – akkor még teljesen ismeretlen feltételek mellett. Az oroszok ünnepeltek, a magyarok meglepődtek és ledöbbentek, még Kövér László is morgott a történtek okán. Korábban ugyanis egészen másról volt szó.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 11. szám, 2024. március 14.
LXVII. évfolyam, 16. szám, 2023. április 21.
LXVI. évfolyam, 51–52. szám, 2022. december 22.
Élet és Irodalom 2024