Adják vissza az iskolát az iskolapolgároknak!

PUBLICISZTIKA - LXI. évfolyam, 18. szám, 2017. május 5.

A Fidesz bűnei közül az oktatásban okozott károk a legfájdalmasabbak. A most iskolába járók legkiszolgáltatottabb hányadában visszavonhatatlan károkat okoznak, számtalan gyermektől veszik el az oktatási rendszeren belül biztosítandó kitörés esélyét.

Miközben a skandináv, kiváltképp a finn oktatási rendszer eredményeit méltatja a világ, és az OECD-országok közül néhány óriási fejlődést mutatott az elmúlt években a PISA-teszt nemzetközi összehasonlításában, addig Magyarországon a következmény ennek éppen az ellenkezője: a korábbi évek felméréseire jellemző romló tendencia ellenére a 2016. évi eredmények még a szakértőket is megdöbbentették, és egészen elkeserítő képet mutatnak az ország oktatási rendszerének helyzetéről. Azonban nem kizárólag a PISA-eredmények árulkodnak a magyar oktatási rendszer hiányosságairól. A túlterhelt gyermekek, a hónapok óta elégedetlenségüket kifejezésre juttató tanárok és szülők demonstráló, sztrájkoló tömegei is azt bizonyítják: ma Magyarországon – több posztszocialista, kelet-európai országhoz hasonlóan – az oktatás finoman szólva sem képes azt nyújtani a benne részt vevő szereplők számára, amitől a fejlődés és a társadalmi stabilitás elvárható lenne.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 12. szám, 2023. március 24.
LXIV. évfolyam, 17. szám, 2020. április 24.
LXIV. évfolyam, 6. szám, 2020. február 7.
Élet és Irodalom 2024