Firkaforradalom

MŰBÍRÁLAT - TÁRLAT - LXI. évfolyam, 16. szám, 2017. április 21.

A padfirka normaszegés: a közvagyon rongálása (rossz emlékű iskolákban deviáns, büntetendő tett). A rajzoló részéről döntés kérdése, hogy személyes papírterét elhagyva a nyilvános térben folytatja tovább munkálkodását. Az iskolai pad ugyanis köztér, s mint ilyen a kollektív kommunikáció lehetséges eszköze. Intim graffiti. Az iskolai padra írt, rajzolt, vésett, festett alakzatok ettől kezdve üzenetek, felkínálva a reflexió vagy vita esélyét, elviselve az átírás, kiegészítés vagy megsemmisítés lehetőségét. Palackposta, amire nem tudni, mikor, kitől jön üzenet. (…) Bármely telefirkált kollektív felület érdemes a vizuális dokumentációra, legyen az óbudai graffitis fal vagy városligeti padfirka. De különösképp izgalmas, ha a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak rajzait, üzeneteit tartalmazza. 2017 tavaszán a Labor Galéria kiállításán volt látható az egyetem nagy előadójában található 103 pad dokumentációja, amely immár interneten is hozzáférhető, rendhagyó vizuális adatbázis (www.intermeda.c3.hu/ firkak_a_padon).

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXI. évfolyam, 24. szám, 2017. június 16.
LX. évfolyam, 26. szám, 2016. július 1.
LX. évfolyam, 19. szám, 2016. május 13.
Élet és Irodalom 2024