Útvesztőben

KÖNYVKRITIKA - LXI. évfolyam, 16. szám, 2017. április 21.

Adam Foulds: Eleven útvesztő. Fordította Bényei Tamás. Gondolat Kiadó, Budapest, 2016, 243 oldal, 3400 Ft

A szerelmi fantázia fontos toposz az Eleven útvesztőben, akárcsak Robin Hood-mítoszhoz köthető kiszolgáltatottság kérdése, vagyis a kulturális allúziók nem pusztán az elbeszélő öncélú játékai, hanem további jelentésrétegekkel gazdagítják a szöveget. Clare gyerekkori szerelméről, Mary-ről fantáziál, az egyik beteget össze is téveszti vele, a társadalom peremére sodródott emberek kiszolgáltatottsága pedig az elmegyógyintézet lakóinak egyik legmeghatározóbb élménye. Matthew Allen, a humánus ugyanakkor felelőtlen orvos mindig újabb és újabb vállalkozásokba fog, így betegeit a szadista hajlamú William Stockdale gondjaira bízza, aki rendszeresen bántalmazza őket. Sokkoló képeket villant fel a szöveg: Stockdale csizmájával Mary gyomrába lép, John döglött nyúlként esik a fölre ütéseitől, a férfi gyakorlatilag tárgyként kezeli az intézet lakóit, akik persze hiába próbálnak beszélni sérelmeikről, senki sem hisz nekik. 

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 32. szám, 2023. augusztus 11.
LXIII. évfolyam, 22. szám, 2019. május 31.
LXII. évfolyam, 37. szám, 2018. szeptember 14.
Élet és Irodalom 2024