„Duplán is gazember vagyok”

Interjú Erlend Loe norvég íróval

INTERJÚ - LXI. évfolyam, 14. szám, 2017. április 7.

Társadalmilag felelőtlen figura – jellemzi leghíresebb regényhősét Erlend Loe, az abszurd norvég humor Európa-szerte népszerű bajnoka, aki immár három regényben (Doppler; Doppler, az utak királya és a hamarosan magyarul is megjelenő Doppler hazatér) követi nyomon Andreas Doppler kalandozásait. Doppler korunk hőse, pontosabban exhőse: nem olyan rég még jó fiú volt, hasznos és jól fizetett tagja a norvég társadalomnak, egy nap azonban, megelégelvén a norvég jólét elviselhetetlen könnyűségét, a radikális kívülállást választotta. Doppler a természet nem mindig lágy ölén, egy háziasított jávorszarvas társaságában kezdett új életet. A feltartott ujjú, komolykodó társadalomkritika helyett Loe az olvasóbarát fanyar humor híve, egy-egy ironikus oldalvágás erejéig Knut Hamsuntól Lars von Trieren át a norvég–svéd rivalizálásig számos skandináv sajátosság bukkan fel könyveiben. A szerző ígéri, hogy Doppler kalandjai a harmadik kötettel egyszer s mindenkorra lezárultak: a Doppler hazatér hazai megjelenésével egy időben Erlend Loe hazai megjelenésére is lehet számítani, a 47 éves szerző hamarosan a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon teszi tiszteletét.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (SMS-sel, bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.

Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően SMS-sel, bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 12. szám, 2019. március 22.
LXIII. évfolyam, 10. szám, 2019. március 8.
LXII. évfolyam, 44. szám, 2018. október 31.
Élet és Irodalom 2019