BIZTOS KÉZZEL

PÁRATLAN OLDAL - LXI. évfolyam, 13. szám, 2017. március 31.

Részlet a Németh Szilárd Fidesz-alelnökkel, rezsibiztossal készült, ez év március 14-én megjelent interjúból:

„Talán túltolta kicsit a Nyirő-esteket, Wass Albert-szoborállításokat.

– Nem toltam túl semmit. Bocsánat, én polgármesterként minden végzős diáknak egy Nyirő- és egy Radnóti-kötetet ajándékoztam. A Nyirő-est pedig a Radnóti Művelődési Házban volt.”

[„Kezdtek tőlem tartani...” – Mandiner-exkluzív Németh Szilárddal, mandiner.hu ]

Részlet Radnóti Miklós Naplójából (1941. november 3-i bejegyzés):

„Zűrzavar a weimari költőnap körül. Ki »reprezentálta« hát a költők hazáját, hazámat? Újabb újsághír. »A Harmadik Birodalom ez év október 31.-én is megrendezte a weimari költőnapot, amelyen Közép- és Kelet-Európa tizenegy nemzetének meghívott költői is résztvettek. A magyar irodalmat a költőnapon Nyírő József erdélyi író reprezentálta. Nyírő az UFA számára többek között a következőket mondotta: ’Ezekben a napokban a szellemi Európa születik újjá. Boldog vagyok és boldog a magyar irodalom, hogy ebben a szellemi felépítésben szintén résztvehet. Szép képet láttam éppen az előbb a templomban, amint Lu­ther rámutat a bibliának arra a mondására, hogy a vér megtisztít minket. A vér megtisztítja egész Európát. Európa népei a békének, a léleknek és az új szellemiségnek a jegyében összefognak és egymásra találnak. Teljes szívvel, teljes lélekkel akarjuk ezt a munkaközösséget vállalni. Éljen Hitler Adolf! Éljen Németország! Éljen a német írótársadalom!’ «

Most, hogy másolom az újsághírt (Hétfő Reggel nov. 3.) már csak tűnődöm… Véletlen-é, hogy egyetlen sora nincs a polcomon? Még antológiában sem. Gatyába kötve sem...”

(Radnóti Miklós: Ikrek hava – Napló, Osiris Kiadó, 2003., 180–181.)

Mit lehet erre mondani? Tarkólövés. Csak ebbe már nem a költő hal bele, hanem az emléke.

A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 21. szám, 2020. május 22.
LXIV. évfolyam, 10. szám, 2020. március 6.
LXIII. évfolyam, 32. szám, 2019. augusztus 9.
Élet és Irodalom 2024