Asszíria vagy Egyiptom?

Júda külpolitikai dilemmája az i. e. 7. század végén

PUBLICISZTIKA - LXI. évfolyam, 13. szám, 2017. március 31.

Egy sajnálatos eseményről lesz szó az alábbiakban: Jósijáhunak (Jósiás), Júda királyának haláláról. Okát tudjuk, a háttere homályos, ezt próbálom megvilágítani. A haláleset Megiddónál történt, az időszámításunk kezdete előtti (a továbbiakban: i. e.) 609. év elején, egy csatában, ahol Jósijáhu király (640/639–609, Dávid-dinasztia) hadserege szembeszállt II. Nekho (Nekau) fáraó (610–595, XXVI. dinasztia) hadseregével.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 28. szám, 2018. július 13.
LX. évfolyam, 2. szám, 2016. január 15.
LIX. évfolyam, 49. szám, 2015. december 4.
Élet és Irodalom 2020