HÁROM RÖVID

PÁRATLAN OLDAL - LXI. évfolyam, 13. szám, 2017. március 31.

Hét szűk esztendő

Egyes vélemények szerint az emberi test sejtjei hét év alatt teljesen kicserélődnek; tapasztalataim szerint legjobb esetben is csak majdnem teljesen.

Egy alföldi kisvárosban töltöttem a fiatalkoromat. Pontosan emlékszem, hogy az 1949 és 1956 közötti hét évben a főutca melyik épületében működött az ÁVH. Könnyű volt megjegyezni, mert a járdát kordon zárta el a gyalogosok elől, akik ezért az épület teljes hosszában az úttesten közlekedtek. A forradalom után az ÁVH és a kordon eltűnt, de azon a helyen az emberek még évekig leléptek a járdáról.

Bár javíthatatlan optimista vagyok, de most, 2017-ben sajnos mégis úgy látszik: egyetlen „sejtcserés hét év” nem lesz elég ahhoz, hogy visszaszokjunk a járdára.

 

Lövésük nincs hozzá

A mindennapi betevő ellenség felkutatásának paranoid légköréhez nagyon jól illik az ifjúság militarizálásának legfrissebb lázálma – a miniszter szavaival –: „a lőkészség honvédelmi szempontból kiemeltnek tartott fejlesztése”. (Értsd: ne eldugott lőtereken gyakorolják az önvédelmet – vajon ki ellen és kinek a pénzén? – nem éppen ifjú, félkatonai csoportok.)  

Amikor képernyőn és papíron, a hivatalokban, üzletekben, gyalogosan és járműveken naponta szembesülünk az erőszak megannyi formájával – ideértve a napi politikát is –, a legfogékonyabb, ugyanakkor a leglabilisabb korosztálynak fegyvert adni a kezébe, és elegendő szakember nélkül lőterek tömegét építeni: semmilyen ideológiai mázzal nem elfedhető, súlyos következményeket kockáztató, minősíthetetlen felelőtlenség.

Meddig mehet ez így? Remélhetőleg nem az első vérig!

 

Régi vicc újratöltve

Ez valami Murphy-törvény lehet, vagy az ördögi erők játéka – mondta Tarlós István a felújított M3-as metrószerelvény sorozatos meghibásodásairól, majd hozzátette: semmi szokatlan nincs abban, hogy kisebb hibák előfordulnak a frissen forgalomba állított és felújított metrókocsiknál.

Mindenesetre szerencse, hogy nem repülőgépeket újíttatunk fel, ráadásul ezzel a malőrrel sikerült felfrissíteni egy régi viccet is: hamarosan átadják az első öröklakásokat az M3‑as metró felújított szerelvényei­nek javításán dolgozó orosz szakemberek számára.

A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 4. szám, 2018. január 26.
LXII. évfolyam, 3. szám, 2018. január 19.
LXII. évfolyam, 2. szám, 2018. január 12.
Élet és Irodalom 2024