Szelektív előhang

Bartók Ágnes rajzaihoz

GALÉRIA - LXI. évfolyam, 12. szám, 2017. március 24.

Az irónia nagy úr, legyűr és megpróbál mindent és mindenkit. A vonal is nagy úr, átfűz és átrajzol bármit. Az ironikus vonal (rajz) pedig hatalommá válhat az alkotó kezében. Ismerjük, óriási hagyománya van hazánkban is (Réber, Tettamanti, Kaján, Brenner).

Bartók Ágnes szó- és rajzművész épp ennek a hagyománynak szellemes és keserű hangú folytatója. Figyeli kis világunk kis eseményeit és szelektál. Szavak rajzzá válnak, a rajzban elrejtett szóképek pedig grafikává, illusztrációvá (néhol karikatúrává) nemesülnek.

 Számos rajzának épp a szó és kép összekapcsolása adja a többletet, amit ma Magyarországon mások mellett Roskó Gábor művel magas fokon. Bartók nem olyan lírai, inkább fogcsikorgatóan kemény. Odamondó-megmondó. Figurái esetlen emberkék, amolyan homunculusok, köztünk élő kisemberkék. Tájai finom egyszerűséggel rajzolt, kihagyásos technikájú jelzések. Itt vannak és mégis...

Szelektív a látásmód? Szelektív az idézés? A kifejezőeszközök? Talán annyira, mint egyik rajzán a szelektív gyűjtőkuka, melybe szavak gyűlnek. Bartók Ágnes közlő, jegyzetelő grafikái életérzésként, továbbgondolható meseként és szikár véleményként is „olvashatóak”.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 29. szám, 2021. július 23.
LXV. évfolyam, 28. szám, 2021. július 16.
LXV. évfolyam, 20. szám, 2021. május 21.
Élet és Irodalom 2021