Az orosz szellem gulágja

PUBLICISZTIKA - LXI. évfolyam, 9. szám, 2017. március 3.

Leonyid Hruscsov pilóta, a Sztálin halála utáni szovjet kommunista pártvezér és miniszterelnök, Nyikita Hruscsov fia nem esett el a háborúban 1943-ban. Gépét lelőtték ugyan, de életben maradt, és átállt a németekhez. A feldühödött Sztálin egy bravúros akcióval elraboltatta onnan, és hazaárulóként kivégeztette, hiába könyörgött neki sírva, térden csúszva az apa, aki akkor már a Politikai Bizottság tagja, az Ukrán Kommunista Párt első titkára volt. Ez az SZKP XX. kongresszusán, 1956 feb­ruárjában elmondott, Sztálin bűneit leleplező híres beszéd titka: alantas személyes bosszú vezette a hatalomra került Hruscsovot, fia megérdemelt halála miatt sározta be a bölcs vezér emlékét.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 35. szám, 2020. augusztus 28.
LXIV. évfolyam, 31. szám, 2020. július 31.
LXIV. évfolyam, 29. szám, 2020. július 17.
Élet és Irodalom 2021