„Tebenned bíztunk”

KÖNYVKRITIKA - LXI. évfolyam, 8. szám, 2017. február 24.

Christopher Duggan: A bódult nemzet. A Mussolini-imádat anató­miája. Park Könyvkiadó, Budapest, 2016, 562 oldal, 4990 Ft 

A fasizmus vezére, a Gondviselés küldötte egyfajta messiásként toppant a zűrzavaros időkbe, amikor az olaszok nagyon vágytak a rendre. Delejes tekintetétől a nők elájultak, a férfiak megigéződtek, az egyik naplóíró szerint a szavai olyanok, mint „a színtiszta oxigén hullámai”. Jóságához kétség nem férhetett, olyannyira nem, hogy a nép, ha bármilyen igazságtalansággal találkozott, azt mondta: „Bárcsak a Duce tudná!”  Vigaszt nyújtott a szenvedésre, táplálta a reményt, így számos levelet és fényképet is kapott hódolóitól.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 13. szám, 2021. április 1.
LXV. évfolyam, 6. szám, 2021. február 12.
LXIV. évfolyam, 42. szám, 2020. október 16.
Élet és Irodalom 2021