BUDAPEST MAGÁNÜGYE

PÁRATLAN OLDAL - LXI. évfolyam, 8. szám, 2017. február 24.

Az olimpia végképp nem az egész országot érintő ügy, és ha összegyűlik elég aláírás, a főváros hoz majd döntést – mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője nem sokkal azelőtt, hogy kiderült: több mint 266 ezren támogatták a népszavazást a játékok budapesti megrendezéséről. Írhatnám azt, hogy a politikus kapitális marhaságot mondott (nem először), de más fideszes politikusok is hasonlóan próbálták elhárítani az ezzel kapcsolatos kérdéseket.

Nem tudom, emlékszik-e a frakcióvezető, hogy az olimpiai pályázat előkészítésére kormánybiztost neveztek ki, akinek a nemzeti fejlesztési miniszterrel és az emberi erőforrások miniszterével, valamint a Magyar Olimpiai Bizottsággal és a budapesti önkormányzattal kellett együttműködnie.  Fürjes Balázs kormánybiztos munkáját közvetlenül Orbán Viktor irányította. A múlt év őszén a megrendezéshez elengedhetetlen kormánygaranciát is csatolták Budapest pályázatához. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének, Thomas Bachnak címzett levélben Orbán Viktor megerősítette a kormány vállalásait, melyek többek között a létesítmények, az olimpiai falu, a médiaközpont, valamint a közlekedési projektek finanszírozására, továbbá a résztvevők biztonságos szállításának lebonyolításra vonatkoznak.

Ennyit tehát arról, hogy az olimpia kizárólag Budapest ügye lett volna. Azt azért vegyük figyelembe: a fenti mondat aligha hangozhatott volna el Kósa szájából el, ha a legmagasabb magyar világi helyről nem kap arra engedélyt, illetve utasítást. Afelől sem lehet semmi kétségünk, hogy a vártnál sokkal több aláírás után ugyanezen a helyen döntenek a visszalépésről, esetleg a népszavazás vállalásáról. Mindkét esetben látszólag a főpolgármester viszi majd el a balhét.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024