Hunczut-Mély Garaczi

KÖNYVKRITIKA - LXI. évfolyam, 7. szám, 2017. február 17.

Garaczi László: Plazmabál. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2016, 70 oldal, 2490 Ft

Ezek a versek egy felnőtt gyerek versei. Gyerekkorunk mondókái, dalocskái jutnak eszünkbe. Mintha Weöres Sándor kortársiasított Bóbitája lenne a Plazmabál. „Bekapcsolom a gépemet, / ziregjen, zörögjön, / letöltöm az ímélemet, / csiregjen, csörögjön” – így indul a kötet, amit aztán valamiért végigéneklünk, néha fennhangon: „Azt mondják a Bendegúzra, / hogy szüleit rendre nyúzza. / Mivel nyúzza a szüléket? / Kér egy tévékészüléket.” (Bendegúz) „Rímhányás” à la Garaczi. „A nadrágját elhagyta, / megfázott a giliszta.” (A giliszta nadrágja) Egyébként a Plazmabál nem kifejezetten gyerekverses kötet, de mivel mégis csak egy gyerek írta (legyen az akármilyen felnőtt), vannak benne olyan versek, amelyeket igazi gyerekeknek is olvashatunk.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 40. szám, 2021. október 8.
LXV. évfolyam, 30. szám, 2021. július 30.
LXIV. évfolyam, 48. szám, 2020. november 27.
Élet és Irodalom 2021