Illyés, a szerkesztő

KÖNYVKRITIKA - LXI. évfolyam, 6. szám, 2017. február 10.

Horváth István: Szerkesztő a vészkorszakban. Illyés Gyula és a Magyar Csillag. Múlt és Jövő Könyvkiadó, Budapest, 2014, 255 oldal, 3700 Ft

Horváth István: Szerkesztő a vészkorszakban. 2. Levelek Illyés Gyulához 1935–1945. Múlt és Jövő Könyvkiadó, Budapest, 2016, 161 oldal, 3500 Ft

Illyés szerkesztőként megpróbálta elsimítani az irodalmi élet egységét megbontó népi-urbánus ellentétet azzal, hogy mindkét táborból kért fel szerzőket. A szerkesztés munkáját megnehezítette, hogy a második zsidótörvény értelmében a 6%-ot nem haladhatta meg a publikáló szerzők között a zsidók aránya. Illyés ennél sokkal több helyet juttatott nekik a lapban, jogosan mondta több évtizeddel később egy interjúban: „A folyóirat – még utolsó megjelent számának is – huszonegy munkatársa közül csaknem minden harmadik zsidó volt; 1944-ben a szenvedés és halál mélységeiből e folyóirat borítólapja mutatta fel Halász, Pap, Radnóti, Sárközi, Szerb, Vas, Zelk nevét”.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 2. szám, 2023. január 13.
LXVII. évfolyam, 2. szám, 2023. január 13.
LXVI. évfolyam, 48. szám, 2022. december 2.
Élet és Irodalom 2023