Körbetekintő

Könyv Kata munkáihoz

GALÉRIA - LXI. évfolyam, 6. szám, 2017. február 10.

Szép nő lehunyt szemmel, kezében jól látható repró: El Greco Mária Magdolnája. Szép nő, feltehetőleg tükörben vizsgálja testén az anyajegyeket, szép nő, amint szarvasszerű trófeával takarja magát. A szép nő Könyv Kata, s amit fest, nem más, mint a körülötte forgó világ egy-egy szegmense, benne ő maga, a vizslató tekintet egyik célpontja. Ez a festészet hol ironikus – gyakran gondolok Paula Rego realisztikusan groteszk életképeire –, máskor hidegen realista (mint az éjszakai gáz­óra-leolvasás tárgyszerű festőisége). Néha gyerek- és felnőttportrék, tárgyak – ami elé kerül. S Könyv Kata kellő festői alázattal, derűs életszemlélettel, ám olykor kíméletlenül megfest. Megfesti a barátnőt, magát sminkelés közben, megfesti körbeforogva a női lét attribútumait, esetleg létének apróbb tárgyait (a pénzesperselymalacban tükröződő önarcképpel Sorsképet). Könyv Kata a tárgyilagosság álarcában a groteszk és valószínűtlen élethelyzetzsánerek festője. Frans Hals-i könnyedséggel és más flamand életképfestők éles pillantásával tekinti át világát. Egyik első képén – még főiskolás volt – a híres Izsó-szobrot, a táncoló parasztot lilás fényben kissé alulnézetben festette meg. Egy világkép egy nippben. Mára ez a világkép teljesebbé, gazdagabbá, festőibbé és szarkasztikusabbá vált.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 2. szám, 2024. január 12.
LXVII. évfolyam, 32. szám, 2023. augusztus 11.
LXVI. évfolyam, 32. szám, 2022. augusztus 12.
Élet és Irodalom 2024