GÁRDISTA A BEIKTATÁSON

PÁRATLAN OLDAL - LXI. évfolyam, 5. szám, 2017. február 3.

Álhírek világában élünk. Amikor egy szélsőjobboldali hírportálon azt olvastam, hogy Staudt Gábor, a Jobbik frakcióvezető-helyettese is ott volt Trump elnök beiktatásán – kételkedtem. Aztán a hír igaznak bizonyult.

A Magyar Gárda egyik alapítója Washingtonban? A magyar származású néhai amerikai kongresszusi képviselő, Tom Lantos forog a sírjában: halála előtt törvénytervezetet nyújtott be, amelyik elfogadása esetén megtiltotta volna a Gárda egykori tagjainak belépését az Egyesült Államokba.

A jobbikos politikus csak annyit árult el a Facebookon, hogy egy „Trump-adminisztrációhoz közelálló” barátja hívta meg a zártkörű, elnöki beiktatási fogadásra, amelyen számos republikánus vezetővel együtt nézhette végig az eskütételt. Fényképet is mellékelt, és nyakában a Nelson Mullins ügyvédi iroda belépője lógott.  A Nelson Mullins-partin Laura Ingraham konzervatív kommentátor volt a sztárvendég, de megjelent a magyar származású George Pataki is, ő New York állam egykori kormányzója. 

Staudt hozzánk, Kaliforniába is ellátogatott. Los Angelesben találkozott Bátori Zoltánnal, a Los Angeles-i Első Magyar Református Egyház lelkészével. Bátori csupán néhány hónapja szolgálja a közösséget, és talán nem is tudta, hogy pontosan kicsoda a budapesti látogató. Mindenesetre a fénykép a templom előtt jól sikerült. Staudt ezután bekéredzkedett a Hungarian Cultural Alliance (Magtár) nevű magánklubba; ott közösségi fórumot tartott.

A klubot Jánossy Mária erdélyi gyökerekkel rendelkező ügyvédnő vezeti, aki Staudt meghívását úgy magyarázta, hogy minden magyar fontos – „a zsidó-magyar, a roma-magyar, a jobbikos magyar vagy a fideszes magyar, a felvidéki magyar meg a székely-magyar, a sakkozó magyar, a fociőrült magyar, a patikus magyar s a favágó magyar”. 

Staudt szorgalmasan építi észak-amerikai kapcsolatait. 2014-ben a kanadai Torontó városának egyik éttermében tartott találkozót; tavaly Szemerkényi Réka washingtoni nagykövet is fogadta, amikor jobbikos képviselőtársával, Szávay Istvánnal együtt látogattak el az USA‑ba. Szemerkényi kissé ingerült hangvételű levélben azt írta nekem, hogy jogilag lehetetlen lett volna számára megtagadni a megbeszélést. Azt nem írta meg, hogy melyik jogszabály tette kötelezővé a jobbikosokkal való washingtoni találkozót.

Miért támogatja a Fidesz a Jobbikot Észak-Amerikában? Mert a magyar kormánypártnak, néhány lobbistán kívül, alig van fiatal támogatója az Újvilágban. A Jobbik viszont népszerű a frissen érkezett és magyarul még beszélő fiatalok körében. 2008-ban Toroczkai Lászlót még kiutasították Kanadából, de 2010-ben megtört a jég. Vona Gábor sikeres gyűléseket szervezett Clevelandben és New Yorkban, és ma már magabiztosan lobbiznak Észak-Amerikában a jobbikosok. Vona nemrég azzal nyugtatgatta híveit: „Övék a múlt, övék a jelen, de a jövő a miénk.” Kezdek hinni neki.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
Élet és Irodalom 2024