Vakfoltok

Kis János két szövegéről

FEUILLETON - LXI. évfolyam, 4. szám, 2017. január 27.

Az alábbiak az életmű két szövege, a Vannak-e emberi jogaink? (1986) és a Mi a liberalizmus? (2014) című, egyenként száz-százötven oldalas, különböző politikai szituációkba való diszkurzív beavatkozásnak szánt tanulmány közt kimutatható, metapolitika és politika közti hangsúlyeltolódásra (durvábban: törésre) irányítják rá a figyelmet. (...) A kortárs magyar liberalizmus kulcsszövegének tekinthető két írás, annak ellenére, hogy azonos, precízen lefektetett ideológiai alapelveket követ, merőben különbözőképp ábrázolja a politikacsinálást, s különböző (meta)politikai stratégiákat körvonalaz. (A hangsúlyeltolódással az eddigi, az életművet koherensnek tekintő recenziók nem foglalkoztak.) A Kis János-i politikaábrázolásban beállt perspektívaváltás nem független sem a rendszerváltástól, sem a demokratikus ellenzéket – mely a korai szöveg „politikai cselekvés”-felfogását döntő módon befolyásolta – „folytató” pártnak, az SZDSZ-nek a dicstelen történetétől; ám a szerző a politikai mező mibenlétére vonatkozó előítéleteinek alakulása, valamint a politikai szituációk realitása közti összefüggések éppen fordítottak, mint (talán) gondolnánk...

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXI. évfolyam, 11. szám, 2017. március 17.
LXI. évfolyam, 6. szám, 2017. február 10.
LX. évfolyam, 50. szám, 2016. december 16.
Élet és Irodalom 2020