SANDA NÉPSZAVAZÁS

PÁRATLAN OLDAL - LXI. évfolyam, 4. szám, 2017. január 27.

Aki Budapestet szereti, az nem írja alá azt az ívet, amelyen a Momentum Mozgalom a budapesti olimpia megrendezéséről kezdeményezett népszavazást – jelentette ki Tarlós István.

Arra kíváncsi lennék, hogy a főpolgármester miért tart az aláírások gyűjtésétől és egy esetleges fővárosi népszavazástól. Az eddig ismert közvélemény-kutatások szerint a többség támogatja a rendezés gondolatát. Arról ugyan ellentmondó információk vannak, mennyibe kerülne, de biztos, hogy jelentősen terhelné a nemzetgazdaságot. A külföldi tapasztalatok alapján feltételezhető, hogy az előzetesen számított összeg a beruházások befejezésekor több lesz, mint amit most állítanak.

Azt csak megemlítem, hogy az elmúlt hat évben hogyan működött a közbeszerzés gyakorlata, hány megrendelést kaptak Fidesz-csókosok, rokonok, pénzt visszaosztók, milyen túlárazásokról hallottunk, olvastunk. Ezt nyilván a főpolgármester úr aljas hazugságnak minősítené. Emlékeztetném azonban őt a 3-as metró felújításának elhúzódására, ami miatt ő maga is kormányköröket okolt, kivéve Orbán Viktort és a gyevi bírót. Amikor fentről azzal biztatták, hogy vásároljon Budapest magyar autóbuszokat néhány tízmilliárd forinttal drágábban, mint amennyibe a lengyel buszok kerülnek. (Ő mondta, hogy magyar autóbuszokat azóta sem látott.) Egyébként ez az üzlet alsó hangon csaknem 140 milliárd forintba kerül, s ha az olimpiai beruházásokat is így kezelik, elszabadulhat a fantázia.

A mindig árnyaltan fogalmazó, tetőtől talpig demokrata főpolgármester szerint a „nem önzetlen, sanda és alamuszi” népszavazási akció rontja a magyar olimpiai esélyeket. Ami engem illet: e jelzőkkel együtt is vállalom Tarlós úr megvetését, noha szeretem Budapestet.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024