A néma szereplő

MŰBÍRÁLAT - SZÍNHÁZ - LXI. évfolyam, 4. szám, 2017. január 27.

(Spiró György: Az imposztor, Jászai Mari Színház, Tatabánya, január 8.)

Ez a néma szereplő ezúttal nincs jelen: se a darabbéli darabban, se az előadásban, se a nézőtéren. Ha nem félelmetes a hatalom, akkor csak nevetséges, ha csak nevetséges, akkor nem katartikus a kifigurázása. Ettől még mit sem csorbul annak az egzisztenciális kiszolgáltatottságnak a tragikuma, amely a csőd szélén álló színházat a gubernátor mecénási kegyére kárhoztatja. Sőt, a tragédia bizonyos szempontból annál mélyebb: a hatalom paranoiás figyelme nélkül talán tényleg nincs csoda – nincs Mester és nincs botrány –, csak lassú, cinikus közönnyel jóváhagyott széthullás.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (SMS-sel, bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.

Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően SMS-sel, bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXI. évfolyam, 42. szám, 2017. október 20.
LXI. évfolyam, 38. szám, 2017. szeptember 22.
LXI. évfolyam, 34. szám, 2017. augusztus 25.
Élet és Irodalom 2018