Előzmény és következmény

KÖNYVKRITIKA - KÖVETÉSI TÁVOLSÁG - LXI. évfolyam, 3. szám, 2017. január 20.

Kondor Vilmos: Szélhámos Bu­da­pest. Libri Kiadó, Budapest, 2016, 607 oldal, 3999 Ft

Kun Árpád legújabb kötete kapcsán, amely az ÉS könyve volt decemberben, Radnóti Sándor felállított egy épp egyszerűségében annyira vonzó ellentétet: úgy fogalmazott, hogy az „alacsony (és középfajú) kultúra” egyik fő témája a boldogság, ezzel szemben a magas irodalom legfontosabb alkotásai, Magyarországon mindenképp, a tragikus regiszterben szólalnak meg. Persze, Radnóti is leszögezi, nincs az rendben, hogy az alacsony és a magas kultúra között nálunk még mindig annyira mély szakadék van, hiszen a határátlépésnél és a regiszterek közi mozgásoknál nincs izgalmasabb: hozzátenném, a Kondor-könyveknek is sokat köszönhetnek a magas-populáris ellentét érvénytelenítéséért küzdők.

 

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 8. szám, 2024. február 23.
LXVIII. évfolyam, 3. szám, 2024. január 19.
LXVII. évfolyam, 39. szám, 2023. szeptember 29.
Élet és Irodalom 2024