PÍSZÍ, CSAK ANGOLUL

PÁRATLAN OLDAL - LXI. évfolyam, 1. szám, 2017. január 6.

Elmúltak az ünnepek, és ebben a szezonban a karácsony egybeesett a zsidó hanuka ünnepével. Ez utoljára 1978. december 24-én fordult elő. 

Amerikában kiújult a vita, hogy kellemes karácsonyt vagy kellemes ünnepi szezont kívánjanak-e a politikusok, mert hát az Újvilágban is vannak olyanok, akik a kereszténység elleni támadásként értékelik az utóbbit.  Magyarországon Bayer Zsolt publicista arról írt, hogy az ’56-ot eltipró és akasztó bolsevikok ugyanazok, akik az „áldott karácsony” helyett „kellemes ünnepeket” követelnek, vagyis a minden másságot őrjöngve imádó píszí vérszívók.

A populista szólamokat kedvelő megválasztott elnök, Donald Trump is arról mennydörgött, hogy kellemes ünnepek helyett boldog karácsonyt fog kívánni. Trump aztán egyaránt küldött hanukai és karácsonyi jó kívánságokat, ugyanúgy, mint ahogy azt más amerikai politikusok is tették.

A magyar diplomácia számára is fejtörést okozott az idei ünnepi szezon, hiszen Budapest diplomatái semmiképpen sem akartak píszínek látszani. Szemerkényi Réka washingtoni nagykövet, aki gyakran nyilatkozik katolikus hitéről, úgy oldotta meg a dilemmát, hogy a zsidó hitre tért Trump lány, Ivanka fotóját és tweetjét továbbította!  Azon Ivanka családja meggyújtott hanukagyertyákkal kíván mindenkinek boldog karácsonyt és hellemes hanukát.

A torontói főkonzulátus két Facebook-üdvözletet is kiküldött. A magyar nyelvűn boldog karácsonyi ünnepeket kívántak, míg az angol nyelvűn hozzátették a kellemes hanukát, és sok boldogságot kívántak az ünnepi szezonra.

Úgy tűnik, Torontóban már az orbáni diplomácia is píszí – egyelőre csak angolul!

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024