BIZTONSÁG

(karácsonyi mese)

PÁRATLAN OLDAL - LX. évfolyam, 51-52. szám, 2016. december 21.

Az elmúlt napokban, melyekben Lázár János kiosztotta a pedagógusokat, Matolcsy György háromkirályokként vonult, és helyhiány miatt nem engedtek be Brüsszelben egy magyar újságírónőt a magyar miniszterelnök sajtótájékoztatójára, meghívtak egy koncert utáni fogadásra. Valahol leadták a nevem, gondoltam, odamegyek, csekkolnak, és már eszem is a sonkatekercset.

Nem így van ez.

Először is, a Tüskecsarnokban épp szolgálatot teljesítő biztonsági őrök közül senki nem tudja, hol a terem, amiben a fogadást tartják, miközben úgy állnak, mintha a Fehér Házat védenék, ezt viszonylag udvaria­san tudtomra is adják. Végül a csarnok büfése ad felvilágosítást, szemben a sárga ajtón ki az udvarra és balra, talán ott.

Ott.

Bejutni már nem sikerül, hiába mondom, hogy leadták a nevem. „Van karszalag vagy nincs karszalag?” Mindezt „le is lőhetnélek” hangnemben, és tényleg, le is lőhetne, de kegyesen inkább utálkozva átnéz rajtam. Én ilyenkor lebénulok, nem tudok mit mondani, kívül vagyunk az európai viselkedéskultúrán, mások a szabályok. Indulatos leszek, amit utálok, és tehetetlen, amit még jobban. Aztán persze elkullogok. Később jut eszembe, megkérdezhettem volna higgadtan, ismeri-e a magyar „segíteni” szót, de nyilván ezzel sem mentem volna semmire. Talán egy jelképes összeggel, de ez sem biztos. Ő a hatalom, a szabályok egyszerűek, rajtam pedig nincs karszalag, mit akarok.

Nem állítom, hogy minden biztonsági őr ilyen, azt sem, a kiosztás, a vonulás, a kitiltás és a biztonsági őr viselkedése között közvetlen összefüggés van. Közvetett, úgy gondolom, annál inkább. Ahol a legfelső szinteken mindent megengednek maguknak, ott az alsóbb szinteken egész egyszerűen elszabadul a pokol. A viceházmesterek forradalma.

Amúgy a bankelnök örökérvényű szavaival: áldott karácsonyt mindenkinek, bejglivel. A politikusoknak és a biztonsági őröknek is. 

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
LXVII. évfolyam, 36. szám, 2023. szeptember 8.
LXVII. évfolyam, 24. szám, 2023. június 16.
Élet és Irodalom 2024