A felvilágosodásról

KÖNYVKRITIKA - LX. évfolyam, 51-52. szám, 2016. december 21.

Reinhart Koselleck: Kritika és válság. Fordította Boros Gábor. Atlantisz Könyvkiadó, Budapest, 2016. 321 oldal, 3495Ft

Koselleck korai művében egyszerre mutatja meg, hogy az államot megrendítő kritikai pozíció egyfelől az abszolutista államszerkezet megrendülését eredményezi, másfelől mégsem biztosítja a polgári társadalomnak a végső-remélt morális elvek szerinti megvalósulását: „A dezintegrált emberek mint alattvalók – eleinte a vezető értelmiség köreiben – polgári társadalommá egyesülnek, és a politikán, valláson kívüli világban próbálnak otthonra lelni.” (191.)

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 7. szám, 2022. február 18.
LXV. évfolyam, 45. szám, 2021. november 12.
LXV. évfolyam, 28. szám, 2021. július 16.
Élet és Irodalom 2022