Az új csodaszer

PUBLICISZTIKA - LX. évfolyam, 47. szám, 2016. november 25.

A legutóbbi három negyedév növekedési száma elég egyértelműen mutatja, hogy a megelőző három esztendő 3 százalék körüli növekedési ütemét az idén nem fogjuk elérni. A növekedés lassulását a kormányzati gazdaságpolitika is érzékelte, s a tendencia megfordítására igen erőteljes – hat év alatt mintegy 40 százalékos minimál- és a jelentős járulékcsökkentés hatására ugyanilyen mértékű átlagos – béremelést helyezett kilátásba. Az inspirációt minden bizonnyal az adta, hogy az idei évben 7 százalékkal emelkedtek a bérek. Nem kell ugyanis mást tennie a kormányzatnak, mint fenntartani az elkövetkező öt évben is ezt az ütemet, s akkor a kamatoskamat-számítás szerint kijön a 40 százalék. Tegyük hozzá, hogy ehhez a kincstári optimizmushoz szükség van a közgazdászok által kedvelt „ceteris paribus” (egyébként változatlan feltételek) elv érvényesülésére is. A változatlan feltételek fennállása persze nemcsak azt jelenti, hogy a bérek emelkednek nagy ütemben, hanem hogy a GDP is ugyanilyen mértékben, tehát 40 százalékkal fog emelkedni hat év alatt.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (SMS-sel, bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.

Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően SMS-sel, bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXI. évfolyam, 45. szám, 2017. november 10.
LXI. évfolyam, 36. szám, 2017. szeptember 8.
LXI. évfolyam, 18. szám, 2017. május 5.
Élet és Irodalom 2018