TABUDÖNTÖGETÉS

PÁRATLAN OLDAL - LX. évfolyam, 47. szám, 2016. november 25.

Az egymás után érkező luxusautók láttán többen azt hitték, hogy kihelyezett kormányülés lesz november 20-án a szlovén határ menti kisvárosban, Lentiben. De mint kiderült – Balance névvel –, csak egy kisebb, négycsillagos hotelt avatnak, 94 lakrésszel.

A Zalai Hírlap másnapi számának címlapján kilenc, ünneplőbe öltözött, jól fésült, mosolygós ember áll büszkén, fél-félméteres nemzeti színű szalagot kifeszítve maga előtt. A szűkre vágott kép azt sugallja, hogy az ollós emberek többen is lehettek, csak nem fért bele a napilap négy hasábjába. Ott állt az Országgyűlés elnöke, két országgyűlési képviselő (!), a közbeszerzési hatóság elnöke, két kormánymegbízott, a megyei önkormányzat elnöke, a helyi polgármester és a gyógyfürdő vezetője.

Ezután briliáns nyelvi mutatványok következtek, Vígh László országgyűlési képviselő imigyen méltatta a helyzetet: „...a település fejlődésében két fontos szempontot kell figyelembe venni, az egyik a lehetőség, a másik a pénz. Itt, Lentiben, ezeket a tabukat ledöntötték.” Jött a fokozás: „...az itt élők számára a korlátokat csak az álmok jelentik, s amit megálmodnak, azt végig is viszik”. Az ünnepi beszédet Kövér László celebrálta, és sikerült az előtte szóló színvonalát stabilan tartani: „...fennállt a terület zártsága, nehezen oldódott a kapcsolatok korlátozottsága, és lassan éreztette hatását a világ megnyílása, (...) és ezzel a jövő bezáródni látszott.”(Forrás: Lenti város hivatalos honlapja.)    

Hát, ahogy az ország maga is efelé sodródik.

A szerző további cikkei

LXI. évfolyam, 46. szám, 2017. november 17.
LXI. évfolyam, 45. szám, 2017. november 10.
LXI. évfolyam, 43. szám, 2017. október 27.
Élet és Irodalom 2018