Palmürától Buddhákig

FEUILLETON - LX. évfolyam, 47. szám, 2016. november 25.

Ami Palmürával történt, akkor is könyörtelen következetességgel megvalósított szimbolikus tömeggyilkosság lett volna, ha egyetlen ember életét se vette volna el. De volt módom megtanulni, itt a keresztény Európában, jóval a felvilágosodás diadala után, hogy akik templomokat semmisítenek meg, nem ódzkodnak a hívők megsemmisítésétől sem. Ha egyáltalán nem lett volna információm, hogy az iszlámnak e hajtása milyen gátlástalanul öldösi a hite szerinti ellenségeit, óvárospusztító fellépésük alapján akkor is feltételeztem volna róluk bármiféle gonoszságot. Nem lepett tehát meg, hogy Palmüra római színházát nyilvános kivégzések színhelyévé tették. Nem lepett meg, hogy az általuk kivégzettek holttesteit a romok közé ásták el, és gondosan aknákkal is telerakták a szabadtéri múzeumot, amely immár az ő tetteik emlékhelye is lett. Ha nem csépelték volna el, variációs ismétléssel vallhatnám: Palmüra én vagyok.                

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
LXVII. évfolyam, 44. szám, 2023. november 3.
Élet és Irodalom 2024