Egy ultra-idealista életrajza

KÖNYVKRITIKA - LX. évfolyam, 45. szám, 2016. november 11.

Karsai László: Szálasi Ferenc. Po­li­ti­kai életrajz. Balassi Kiadó, Bu­da­pest, 2016. 524 oldal, 4500 Ft

Karsai László könyve alapos, tárgyilagos és megbízható életrajz. Mivel nem a szélesebb olvasótábor, hanem a történész kollégák számára (akadémiai doktori disszertációként) íródott, nem könnyű olvasmány, narratíva helyett inkább elemzéseket tartalmaz. De érdemes megismerkedni vele. Minden bizonnyal kevesen tudják, hogy Szálasi nem kapott támogatást a náciktól, akik 1944 tavaszáig szóba sem álltak vele. A zsidókérdés sokáig nem érdekelte őt, csak politikai opportunizmusból foglalkozott vele, később azonban meggyőződéses antiszemita lett.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 34. szám, 2020. augusztus 19.
LXIV. évfolyam, 24. szám, 2020. június 12.
LXIV. évfolyam, 7. szám, 2020. február 14.
Élet és Irodalom 2023