A szenvedésről, már-már szenvtelenül

KÖNYVKRITIKA - LX. évfolyam, 45. szám, 2016. november 11.

Lévai Jenő: „...csak ember kezébe ne essem én...” Deportáció, télach, schutzpass… Napló 1944–45. Múlt és Jövő Kiadó, Budapest, 2016. 252 oldal,2990 Ft

Lévai Jenő a holokauszt legkorábbi, a háborús éveket közvetlenül követő feldolgozási hullámának kulcsszereplője volt. E később nagymértékben ignorált és mindmáig kevéssé ismertnek számító feldolgozási hullám idején is már számos túlélő publikálta memoárját vagy számolt be üldöztetésének részleteiről interjúk keretében. Eközben néhány magyar zsidó szerző személyes érintettsége mellett is határozottan törekedett az elemzői távolság megőrzésére és képesnek bizonyult releváns források tömegének a feldolgozására. Közülük volt Lévai Jenő a legtermékenyebb és alighanem a legmeghatározóbb jelentőségű.

 

 

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 6. szám, 2021. február 12.
LXIV. évfolyam, 44. szám, 2020. október 30.
LXIV. évfolyam, 30. szám, 2020. július 24.
Élet és Irodalom 2021