NEM VÁLLALJA

PÁRATLAN OLDAL - LX. évfolyam, 44. szám, 2016. november 4.

A forradalom hatvanadik évfordulóján a Terror Háza Múzeum az e célra is kapott 13,5 milliárdból olyan plakátokat állított ki, amelyek szerint ’56 emlékezetébe nem tartoznak bele például a forradalmi kormány tagjai (mondjuk Nagy Imre, Bibó István, Kéthly Anna, Maléter Pál vagy Tildy Zoltán), illetve a további, kiemelkedő személyek közül Göncz Árpád, Rácz Sándor vagy Szilágyi József. Ezért az Eleven Emlékmű csoport szükségesnek tartotta, hogy két, kiegészítő tablót állítson fel a meglévők mellé, Eleven ’56 – a forradalom emlékezete retusálás nélkül címmel. A tablókon az említettekkel együtt összesen hatvan, egzisztenciálisan ellehetetlenített, börtönbe zárt vagy halálra ítélt személy neve és képe szerepel.

A Múzeum válaszképpen kitett egy kétnyelvű információs táblát, benne ezzel a mondattal: „Az ez (ti. a saját kiállításuk) előtt elhelyezett tablókért, a rajtuk szereplő képekért és szövegekért a Terror Háza Múzeum semmilyen felelősséget nem vállal.”

Természetesen senki nem várja el a Terror Házától, hogy mások tablójáért felelősséget vállaljon. De azt ugye nem gondolja senki, hogy a sajátjai hazug voltáért egyszer majd nem kell?

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 10. szám, 2024. március 8.
LXVIII. évfolyam, 8. szám, 2024. február 23.
Élet és Irodalom 2024