Pontosítások

VISSZHANG - LX. évfolyam, 37. szám, 2016. szeptember 16.

Csuhai István a lap szeptember 9-i számában alapos, a szerzőkre nézve hízelgő kritikát közölt A magyarok nevezetes Országháza és a tér, ahol áll című könyvről. Ehhez szeretnék két apró, a lényeget nem érintő pontosítást fűzni.

Csuhai (talán a szerzők előélete alapján) úgy rekonstruálta, hogy Wachsler Tamás készítette a fényképeket, a másik szerző írta a szöveget. Ez így nem pontos. Az egész könyv ötletével Wachsler keresett meg, az ott leírt gondolatok, meglátások egy része tőle származik. A végső szerkezet, stílus, szöveg kialakulásában az ő munkája is benne van. Én pedig válogathattam több tízezer képe közül, rendelhettem újakat. A részletek boncolgatása nélkül nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy ez minden szempontból közös könyv. (Wachsler Tamás sarzsija egyébként nem kormánybiztos, hanem programvezető.)

A másik dologról a recenzensnek nem lehetett tudomása. A Vargha Balázs tervezte vastag, gyönyörűen nyomtatott album csak az Országház Látogatóközpontjában kapható ilyen (viszonylag) kedvező áron, a város más könyvesboltjaiban – bonyolult okokból – ennél lényegesen drágább. Egy okkal több felkeresni az Országházat, újabban a séták egy üveggel lefedett kiállítótérben végződnek, ahol többek között ki van állítva az épület tetejéről a rendszerváltás hajnalán leszedett vörös csillag, és meg lehet nézni az Országház hatalmas makettjét.

(A szerző az egyik szerző)

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
LXV. évfolyam, 31. szám, 2021. augusztus 6.
LXIV. évfolyam, 7. szám, 2020. február 14.
Élet és Irodalom 2024