CÍM ÉS FÜL

PÁRATLAN OLDAL - LX. évfolyam, 37. szám, 2016. szeptember 16.

Idén jelent meg és meglehetős figyelmet keltett Timothy Snyder Fekete föld című történelmi munkája – alcíme: A Holokauszt: múlt és fenyegető jövő (The Holocaust as History and Warning) – a 21. Század Kiadónál.

Lehet-e az alcím a hamis promóció eszköze? Lehet. Az eredeti (warning, azaz intelem) nem fenyeget a múlt megismétlődésével. Még kevésbé állít olyat, amit már a fül rág a szánkba: „Nem egyszerűen arra figyelmeztet, hogy mindez (a holokauszt) a nem is oly távoli jövőben megtörténhet. Hanem hogy a logika alapján meg is fog.”

De a teljesítmény fokozható. A fül szerint (vajon ki írta?) „Hitler ökológiai félelmei például meglepően emlékeztetnek a 21. századi ember ökológiai félelmeire”.

Testvérünk, Hitler?

(Snydernek semmi köze a fül állításához, de az „ökológia” szó ilyen összefüggésben egyébként is eufemizmus. Hitler inkább valamiféle dzsungel-malthusianizmust művelt.)

Ez bizony csúsztatás; és azért is ellenszenves, mert a könyv propagálói („promotálói”, brr!) gyakran csak a fület olvassák el, és ennek alapján nyilatkoznak.

Nem hagyhatom említetlenül: a magyar kiadás értelemzavaró hibával idézi Radnótit (51. oldal).

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 29. szám, 2021. július 23.
LXV. évfolyam, 10. szám, 2021. március 12.
LXIV. évfolyam, 38. szám, 2020. szeptember 18.
Élet és Irodalom 2024