MUSZLIM BOCSKAIBAN

PÁRATLAN OLDAL - LX. évfolyam, 32. szám, 2016. augusztus 12.

A muszlim hitre tért Sharif Horthy, a kormányzó Horthy Miklós unokája nyilatkozott tavaly a Mandinernek. A Koránt arabul illik olvasni, és azt kérdezték tőle, hogy tud-e arabul.Csak kicsit. Ha lesz majd időm, rendesen megtanulom” – magyarázta. Sharif egyébként 75 éves.

Azt sem tartaná tragikusnak, ha száz év múlva mindenki muszlim lenne Magyarországon. „A fontos az, hogy jó muszlimok legyenek. Ne olyanok, amilyenek az Iszlám Állam harcosai.”  Édesanyja, Edelsheim-Gyulai Ilona grófnő is követte a muszlim hitet, sőt, felvette a Rahmaniyah ne­vet is. „Katolikus muzulmán vagyok” – jelentette ki 2008-ban Kepes András riportfilmjében. 2013-ban Kenderesen a családi kriptában helyezték örök nyugalomra.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke búcsúztatta. Úgy fogalmazott, hogy Rahmaniyah életét végigkísérte a hazája iránti hűség. Ez meglepett, mert a grófnő majd 70 évig Angliában, Portugáliában, Irakban és Indonéziában élt.

A temetésen ott volt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, valamint Boross Péter egykori miniszterelnök is. Eljött Sharif is, feleségével, Tutival, aki indonéz származású és muszlim. Mindketten fekete bocskait viseltek.

Nemrég Kövér László az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség nyári táborában azt mondta, hogy „istentől adott szállásterületünkön” kell megvédenünk Európát a muszlimoktól. „Ez a kérdés, válasszatok, rabok legyünk vagy szabadok, muszlimok vagy keresztények, mit akartok?”

Azon morfondírozok, hogy vajon a katolikus muzulmán Edelsheim-Gyulai grófnő hogyan válaszolt volna a kérdésre.  Vagy a bocskaiba öltözött muszlim Sharif és Tuti Horthy? 

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024