„Tervezőként a személyes párbeszédben hiszek”

Beszélgetés Demeter Nóra építészmérnökkel

INTERJÚ - LX. évfolyam, 31. szám, 2016. augusztus 5.

„Magyarországon a várostervezők többnyire úgy képzelik, hogy csak a szabályok felállítása a dolguk: hogy milyen magas, milyen beépítésű legyen egy-egy terület, milyen arányokban lehessen épületeket tervezni stb., és nem figyelnek arra az igényre, amit a városszövet és annak funkciói támasztanának. A komplex látásmód, hogy egy-egy építészeti megbízást városi léptékben kell megoldani, nem jellemző a Budapestért felelős tervezők gyakorlatára” – mondja a Kaliforniában született és ott felnőtt magyar építész, Demeter Nóra, akinek nevéhez, illetve a Zoboki–Demeter Építészirodához számos fontos budapesti középület és irodaépület létrehozása fűződik. Közöttük legismertebb a Művészetek Palotája, amelynek elsősorban képzőművészeti múzeumi terveiért volt felelős, mindenekelőtt a Ludwig Múzeum kialakításáért, majd a Műpa melletti Vodafone-székház teljes belső átalakításáért. Később, amikor az iroda Kínában, Sencsen városban egy a Műpánál is nagyobb kulturális központot tervezett, ugyancsak a múzeum tervezését koordinálta, és doktori disszertációját is ebből a témából védte meg. Közben saját irodát alapított, amelynek alkotóközössége főként a hozzá közelebb álló kisebb léptékű épületekkel és belsőépítészeti tervekkel foglalkozik.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 29. szám, 2023. július 21.
LXVII. évfolyam, 21. szám, 2023. május 26.
LXVI. évfolyam, 42. szám, 2022. október 21.
Élet és Irodalom 2024