CSAK EGY MARADHAT

PÁRATLAN OLDAL - LX. évfolyam, 31. szám, 2016. augusztus 5.

Pályázatot hirdettek meg a fővárosi városnéző buszokat üzemeltető vállalatok számára. Az évi másfél milliárdos forgalmat jelentő feladatot a kiírás értelmében a következő húsz évre csak egy vállalat nyerheti el.

Az idegenforgalmi piacnak több szereplője volt már a szocialista időszakban is. A múlt század hetvenes éveitől kezdve sorra alakultak az idegenforgalmi irodák a két világháborút túlélt veterán IBUSZ és a KISZ KB vállalataként létrehozott Express mellett. A sajátos utazási igények kielégítésére új cégek alakultak, aztán megszűntek a gazdasági élet változásainak megfelelően. A fővárosi városnézés ma több vállalat kezében van, piros, sárga, rózsaszín, egyszerű és emeletes buszok torlódnak fel egymás mögött a nevezetességek környékén.

Ez hamarosan meg fog változni. A Nemzeti Városnéző Vállalat nemzetiszínűre festett buszai gördülnek majd a buszsávokban. A fejhallgatókból a kormányzati kommunikációs hivatal által jóváhagyott szöveg hallatszik Budapest új büszkeségei­ről: a megkoronázott Gellérthegyről, a karmelita kolostor gigantikus kormányfői erkélyéről, Andrássy és Tisza grófok Kossuth téri szobrairól és a fátlanított Városligetről.

Ha még lesz turista, aki kíváncsi ránk.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
Élet és Irodalom 2024