A VÁR BEVÉTELE

PÁRATLAN OLDAL - LX. évfolyam, 30. szám, 2016. július 29.

A múzeumnegyednek tervezett Városligetben pillanatnyilag csak egy múzeum működik, a Mezőgazdasági Múzeum a Vajdahunyadvárban. Az állandó és időszakos kiállításokat szívesen látogatják az emberek, de örömmel jönnek az ódonnak látszó falak árnyékában rendezett nyári koncertekre, menyasszonyok és vőlegények állnak sorba, hogy az épületegyüttes kápolnájában ünnepelhessék esküvőjüket.

Bár jóval régebbinek látszik, a városligeti Vajdahunyadvár alig több száz évesnél. A román, gótikus, barokk, reneszánsz elemeket magában foglaló épületegyüttest a 1896-os millenniumi ünnepségekre tervezte Alpár Ignác. A kiállítás célja Magyarország történelmének szemléletes megmutatása volt, ezt szolgálta az Árpád-kori oszlopokat idéző kerengő, a lébényi kápolna alaprajza alapján s a jáki kapubélletével díszített kápolna, a gótikus lovagterem, a reneszánsz stílusú Francia- és Német-torony. Az együttest annyira megszerette a város népe, hogy nem bontották le, mint a kiállítás többi ideiglenes épületét, hanem véglegesítették. 1904 és 1908 között az eredetileg fából készült részeket kőből, téglából újraépítették.

Az időközben műemléknek nyilvánított ház múzeumként és más kulturális funkcióival jól szolgálja a főváros lakosait és a turistákat. Most azonban olyan hírek járnak, hogy a liget átalakítása keretében más – a szórakoztatást egy múzeumnál jobban szolgáló – funkciót szánnak neki. Az illetékesek többször cáfolták, hogy Andy Vajna nyithat újabb kaszinót a falak között, de a mezőgazdasági és vadászati kiállításoknak alighanem új helyszínre kell költözniük. A környezet, a telek műemléki védettségét mindenesetre nemrégiben megszüntették.

A küszöbig tehát már eljutottak. 

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
Élet és Irodalom 2024