Nizza után, bukás előtt: egy elnökség vége?

PUBLICISZTIKA - LX. évfolyam, 29. szám, 2016. július 22.

Igen, egészen egyszerűen meg kellene vitatni őket, és nemcsak politikai filozófiai szinten, hanem az érintettek nyilvános, nemcsak szakpolitikai, hanem nagypolitikai szintű bevonásával. Ám ha ez a vita most következne be, akkor abból a helyzet jelenlegi állása szerint csak Marine Le Pen jöhetne ki jól.


Nem biztos, hogy a nizzai merénylet után is érvényes lesz a politikai bölcsesség, miszerint a válság a hatalmon lévőknek kedvez. Nem, mert 17 hónap alatt ez a harmadik súlyos áldozatokat követelő merénylet francia földön. Ezúttal a kormányzat (így François Hollande) politikai felelőssége már legitim módon felvethető. Az ellenzék fel is veti. Mindenki érzi, hogy nincs igazi kockázata a gyászidőszak megtörésének. Ám a Sarkozy-féle republikánusoknak is óvatosnak kell lenniük, mert egy komoly bevándorlási, valamint terrorizmusról és iszlámról szóló vita most elsősorban a Nemzeti Frontnak és Marine Le Pennek kedvezne. Annak a Marine Le Pennek, aki a helyzet jelenlegi állása szerint jó eséllyel pályázik a 2017. április 23-i elnökválasztás első fordulójának vezető helyére. Vége a játéknak, eldőlt a meccs?

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 12. szám, 2021. március 26.
LXIV. évfolyam, 31. szám, 2020. július 31.
LXIV. évfolyam, 21. szám, 2020. május 22.
Élet és Irodalom 2021