PÁLYÁZAT

PÁRATLAN OLDAL - LX. évfolyam, 29. szám, 2016. július 22.

Ötletpályázatot írtak ki a Gellérthegy átalakítására. Igaz, a kiírásban nem esik szó arról, miért is van szükség erre az átalakításra. De néhány ötletem azért akad.

Először is természetesen több száz méteres körzetben ki kell irtani minden fát, ne foglalják fölöslegesen a drága területet.

A Szabadság-szobor helyén épüljön korona alakú stadion vagy stadion alakú korona (elvégre minek szobor valaminek, amit jobb is elfelejtenünk).

A Citadellát (már ha egyáltalán megmarad) borítsa Makovecz-stílusú fedél, az alá került terület hasznosítására több megoldás is kínálkozik. Lehetne például többfunkciós sportkomplexum, uszoda, szauna, fitneszközpont stb., amelyet a könnyebb és biztonságosabb megközelíthetőség kedvéért föld alatti alagúttal lehetne összekötni (ebben kisvasút biztosíthatná a gyors és biztonságos célba érkezést) fontos közintézményekkel, például a karmelita kolostorral, a Sándor-palotával, sőt akár a Parlamenttel is. Apropó, Parlament. Ez az épület egyre üresebbé válik (kizárólag a négyzetméterekre gondolok, tartalmi vonatkozásban már rég kiüresedett): az Országgyűlés létszáma a felére csökkent, a köztársasági elnöki apparátus kiköltözött, a frakcióhivatalokat átzsuppolták a képviselői irodaházba, a Miniszterelnökség is külön épületben terpeszkedik stb. A miniszterelnök is kihurcolkodni készül nyilván nem csekély létszámú kiszolgáló, őrző-védő stb. személyzetével együtt. Marad Kövér László és az ő magánhadserege. Ki kellene találnunk, mit tegyünk az ily módon felszabaduló területekkel. Ezért javaslom, írjanak ki újabb pályázatot a Parlament épületének hasznosítására. Jelenlegi formájában ugyanis nehézkes lenne stadionná átalakítani. 

A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 15. szám, 2020. április 9.
LXII. évfolyam, 11. szám, 2018. március 14.
LXII. évfolyam, 10. szám, 2018. március 9.
Élet és Irodalom 2024