PORBAN AZ IGAZSÁG

PÁRATLAN OLDAL - LX. évfolyam, 28. szám, 2016. július 15.

Már amikor a kormány létrehozta a Veritas Történetkutató Intézetet, sejthető volt, hogy a megcélzott tevékenység és a név halvány köszönő viszonyban sem lesz egymással. Ez azóta többszörösen beigazolódott; legutóbb azonban a főigazgatónak a numerus clausus ügyében tett „szakmai” nyilatkozata talán minden eddigin túltett.

A Budapest Beaconben június 24-én megjelent interjújában ugyanis Szakály Sándor kijelentette, hogy a numerus clausust nem tartja jogfosztó törvénynek, és nem tartja „nulladik zsidótörvénynek sem. (...) Nemcsak, hogy a törvényben nem szerepelt a »zsidó« szó, de ekkor még nem is definiálta törvény a »zsidót« mint olyat. (...)”

Mindezt továbbgondolva megjegyzem: lehetséges, a főtörténész további vizsgálódásai nyomán kiderül, hogy például a spanyol inkvizíció meg nem engedett nyomozati eszközökkel, egyházi felügyelet mellett végrehajtott „kérdezz–felelek” társasjáték volt; az örmény népirtás balul sikerült kaukázusi túlélő túra; a holokauszt esetleg tömeges öngyilkosságba torkollt népvándorlás?

Kijelentem, hogy ezt a megjegyzést nem tartom sértőnek, mert egyesek szemében ugyan joggal tűnhet beteges ostobaságnak, de nem szerepel benne sem a „történelmi vakság”, sem a „szellemi kútmérgezés” kifejezés, amelyeket törvény eddig még nem is definiált.

A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 4. szám, 2018. január 26.
LXII. évfolyam, 3. szám, 2018. január 19.
LXII. évfolyam, 2. szám, 2018. január 12.
Élet és Irodalom 2024