OKAFOGYOTT

PÁRATLAN OLDAL - LX. évfolyam, 27. szám, 2016. július 8.

Az állami tulajdonú termőföldek eladási tilalmáról kezdeményezett népszavazás okafogyottá vált, mert a kormány befejezte a földeladást – közölte a június végi kormányinfón a kancelláriaminiszter. Két nappal korábban a szocialisták e témában mintegy 240 ezer támogató aláírást adtak át a Nemzeti Választási Irodának. A magánszemélyként kezdeményező Gőgös Zoltán MSZP-alelnök reméli: ha nem lesz túl sok hiba, ez év végén vagy a jövő év elején az urnák elé járulhatnak a választópolgárok, akik szerinte ily módon a kormány egész politikája ellen is szavazhatnak majd.

Lázár János miniszter ezúttal is szép példáját adta a kabinet és saját maga demokratikus gondolkodásának. Úgy véli, hogy – akárcsak a boltbezárások témájában – egy mozdulattal negligálhatják a számukra bizonytalan előjelű népszavazásokat. Pontosabban: népszavazás csak akkor lehet, amikor ők akarják. Ez kétségkívül költségkímélő, és ráadásul hozzájárul ahhoz a rendhez, amellyel Európában csak Magyarország dicsekedhet. (Lásd még a miniszterelnök rendre vonatkozó mondatait.)

Fájdalom, a Nemzeti Együttműködés Rendszerében vannak még apró lyukak. Az Alaptörvény 8. cikkének első bekezdése a következő: „Legalább kétszázezer választópolgár kezdeményezésére az Országgyűlés országos népszavazást rendel el.” Azt a passzust nem találtam, hogy mi történik akkor, ha a kormány vagy annak második embere egy minden szempontból törvényes kezdeményezést okafogyottnak tekint. Lehet gondolkodni az Alaptörvény újabb módosításán.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024