A PÉNZOSZTÓ

PÁRATLAN OLDAL - LX. évfolyam, 19. szám, 2016. május 13.

Csontos János költő, kormánypárti publicista, akit Balog miniszter delegált szépirodalmi kurátornak az NKA-ba, kijelentette: „Amíg én kurátor vagyok, nulla forintot fogok javasolni a Mozgó Világnak, mert Gyurcsány Ferenc politikai felépítményének, háttérintézményének tartom, tessék visszakeresni, hány Gyurcsány-interjú volt benne, nem gondolom, hogy a magyar folyóirat-kultúrának ilyen Patyomkin-intézményt kellene támogatnia”.

Sommás, egyértelmű vélemény. Gondolom, a Mozgó Világ majd megvédi magát, ha akarja. Én csak kérdeznék.

1. Hogyan lehet pénzosztó kurátor egy olyan ember, aki korábban a Nagyítás című hetilap főszerkesztőjeként elfelejtette kifizetni tucatnyi külsős újságíró, egyebek között‑e sorok írójának, összességében több millió forintra rugó honoráriumát?

2. Miféle pénzosztó kurátor az, aki folyamatosan mellébeszélt a kifizetés idejére vonatkozóan, fölhasználva egyebek mellett a lapot kiadó alapítvány elnökének, Csoó­ri Sándornak a hoppon maradt szerzőktől türelmet kérő, a kifizetést határozott időpontra ígérő és azt természetesen azóta sem betartó levelét?

3. Mennyire lehet hiteles egy olyan NKA kuratórium, amely ilyen embert megtűr soraiban?

Kérdéseimre most nem a csődbe vitt hetilapot kiadó alapítvány elnökétől, Csoóri Sándortól várom a magyarázkodást, hanem attól a minisztertől, aki éppen Csontosba bírta helyezni a bizalmát.

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 12. szám, 2022. március 25.
LXVI. évfolyam, 7. szám, 2022. február 18.
LXV. évfolyam, 33. szám, 2021. augusztus 19.
Élet és Irodalom 2024