Pénz és vér

PUBLICISZTIKA - LX. évfolyam, 19. szám, 2016. május 13.

Korunk válságjelenségeivel szembesülve számtalanszor eszünkbe juthat Oswald Spengler műve, amely a nyugati civilizáció hanyatlásának tüneteit vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy mivel a pénzvilág erőt vett a demokrácián, a pénz egyeduralmát már csak véráldozatok árán lehet megtörni. Ahogy nagy sikerű könyvében, A Nyugat alkonyában kifejti, a legmagasabb pénzügyi körök érinthetetlensége és korlátlan lehetőségei, amelyekkel önzésüket tetézve minduntalan vissza is élnek – mintegy az európai kultúrtörténet záróakkordjaként – kihívják maguk ellen, valamint természetesen az ellenállásra és megtisztulásra képtelennek mutatkozó kultúra ellen a sors minden eddiginél kegyetlenebb és pusztítóbb ítéletét.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 25. szám, 2020. június 19.
LXIV. évfolyam, 6. szám, 2020. február 7.
LXIII. évfolyam, 31. szám, 2019. augusztus 2.
Élet és Irodalom 2021