A melankolikus tisztánlátó

KÖNYVKRITIKA - KETTEN EGY ÚJ KÖNYVRŐL - LX. évfolyam, 19. szám, 2016. május 13.

Ketten egy új könyvről - Kertész Imre: A néző. Feljegyzések 1991–2001. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2016. 311 oldal, 3990 Ft

De hát ki volt Kertész Imre, mi ez a gyűjtemény? Egy ember, aki nem bosszúvágyért lihegve jött vissza Auschwitzból, hanem valahogy úgy, mint aki már korábban mindent megértett, és semmin sem lepődött meg. Egy ember, aki nem giccset írni jött haza a lágerből (ezért fakad ki többször is Spielberg ellen), hanem olyan tárgyilagosan elmondani mindent, ahogy nyilván lehetetlen (Primo Levi többek között ezért lett öngyilkos), de éppen ez a lehetetlenség a szép benne, már amennyire egyáltalán beszélhetünk szépségről ebben a kontextusban.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 27. szám, 2020. július 3.
LXIV. évfolyam, 16. szám, 2020. április 17.
LXIV. évfolyam, 8. szám, 2020. február 21.
Élet és Irodalom 2020