Korrupció vagy mikropolitika?

Interjú Jens Ivo Engels német történésszel

INTERJÚ - LX. évfolyam, 17. szám, 2016. április 29.

Vajon korrupt volt-e Christian Wulff német államfő, amikor még miniszterelnökként ezt-azt (sok ezt-azt), kedvező hiteleket, ingyen nyaralást és egyéb előnyöket is elfogadott az őt körülvevő gazdag barátoktól? A Német Szövetségi Köztársaság elnöke 2013-ban állt először a hannoveri tartományi bíróságon bírái elé, akik végül ejtették a vádat. Wulff pályája ezzel együtt véget ért, hiszen – ha büntetőjogilag felelősségre vonhatónak nem is, de – megvesztegethetőnek és kisstílű haszonlesőnek bizonyult. Wulff történetének tanulságaival kezdi a korrupció történetével foglalkozó összefoglaló munkáját Jens Ivo Engels, aki tavaly megjelent és a közelmúltban magyarra fordított könyvében (A korrupció története, Corvina, 2016) a jelenség tipológiájával és történetével foglalkozik. A dortmundi egyetem történészprofesszora a modern állami működés és a korrupció különböző fajtáinak összefonódását vizsgálja. Mennyi korrupció szükséges a hatalomgyakorláshoz, hol vannak a határai, és hogyan változott a korrupció a történelem során, teszi fel a kérdést a kutató. 

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 7. szám, 2021. február 19.
LXIV. évfolyam, 50. szám, 2020. december 11.
LXIV. évfolyam, 39. szám, 2020. szeptember 25.
Élet és Irodalom 2021