KUTASSUNK RUANDÁBAN

PÁRATLAN OLDAL - LX. évfolyam, 17. szám, 2016. április 29.

Az MNB egyik alapítványa 1,3 millióval támogatta egy magánszemély ruandai tanulmányútját. A kutatás a ruandai nők politikai részvételének vizsgálatára irányul, végső célja az ottani tapasztalatok hazai alkalmazása.

A magyar parlamentben a női részvétel aránya jelenleg tíz százalék körül van, a rendszerváltás óta tizenhárom százaléknál sose volt magasabb. (1980 és 1985 között a huszonhét százalékot is meghaladta.) A jelenlegi magyarországi arány Európában éppen az utolsó helyre elegendő. Jogos tehát a tanulmányút célja: növelni kell a nők politikai részvételét.

De nem túlságosan ambiciózus cél a ruandai szint elérése? Ott ugyanis a világon a legmagasabb a női részvétel a politikában, a parlament alsóházában 64 százalékkal egyenesen többségben vannak. A hatalmas ugrás helyett jobb lenne kisebb lépésekkel haladni: tűzzük ki magunk elé először a máltai szint elérését. Ez a szigetország sokáig sereghajtó volt a kontinensen, de a legutóbbi választáson elért tizennégy százalékával megelőzött bennünket.

Küldje az MNB kutatóit Máltára! Az is szép hely, közelebb van és olcsóbb is.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 9. szám, 2023. március 3.
LXIII. évfolyam, 47. szám, 2019. november 22.
LXIII. évfolyam, 15. szám, 2019. április 12.
Élet és Irodalom 2024