Az örök Nőiség esete a Gulaggal

KÖNYVKRITIKA - LX. évfolyam, 16. szám, 2016. április 22.

Peter Juščak: ...és ne feledd a hattyúkat! Regény. Fordította Pol­gár Anikó. Kalligram Kiadó, Po­zsony, 2016. 456 oldal, 3600 Ft


Az 1953-as születésű Peter Juščak új regényének főhőse egy olyan asszony, aki életkora szerint a szerző anyja lehetett volna. Ennek lehetősége persze föl sem merülhet, egyrészt mert Irena Kalaschová regényhősnő, akinek élete (azaz szenvedéstörténete) irodalmi fikció, másrészt mert 1953-ban, a szerző születésének és Sztálin halálának évében a kolimai terület egyik munkatáborában tartózkodik már sokadik éve. 

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (SMS-sel, bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.

Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően SMS-sel, bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXI. évfolyam, 51-52. szám, 2017. december 20.
LXI. évfolyam, 21. szám, 2017. május 26.
LXI. évfolyam, 18. szám, 2017. május 5.
Élet és Irodalom 2018