KORREKTSÉG

PÁRATLAN OLDAL - LX. évfolyam, 14. szám, 2016. április 8.

Több mint ezer település önkormányzata közölte már, hogy nem kérnek sem az illegális, sem a legális bevándorlókból – közölte Lázár János a március utolsó napján tartott kormányinfón. A kancelláriaminiszter tudomása szerint Szeged viszont várja a menekülteket, de úgy gondolja, a városvezetéstől korrekt lenne, ha először megkérdezné az ott lakókat is, akarnak-e menekülteket. Arról viszont nem szólt, hogy a menekültek befogadását elutasító, valójában a kormány menekültellenes kampányához csatlakozó önkormányzatok megtették-e ugyanezt.

A kormányinfó napján olvastam a hvg.hu-n, hogy étlen-szomjan több mint száz menekült vár a röszkei tranzitzóna szerbiai oldalán, de már magyar területen. A magyar hatóságok nem gondoskodnak a napokig várakozó gyerekekről sem, de a helyszínen lévő ENSZ-munkatársakat és civil segítőket sem engedik a menekültkérelem beadására várakozók közelébe. Március 30-a óta a napi 30 helyett már csak 20 fő belépését engedélyezik a tranzitzónába, emiatt viszont a várakozó tömeg egyre duzzad. A tranzitzónák működésének elindulásakor még napi 100 menedékkérő adhatta be kérelmét a zónákban.

Simon Ernő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyarországi szóvivője szerint a magyar hatóságoknak kötelességük volna a várakozók ellátása, a belépés korlátozását a tranzitzónákba pedig aggályosnak tartja. Az ENSZ-főbiztosságot válaszra sem méltatták, noha több ízben megkereste a magyar hatóságokat azzal, hogy tegyék lehetővé a tranzitzónákban tartózkodó menedékkérők nemzetközi normák szerinti ellátását, ami élelem és szállás biztosítását is jelenti.

Fontos, hogy Lázár főminiszter korrektséget vár Szeged városától is, mert a kormány és hatóságai ebből láthatóan példát mutatnak, az ország déli határán tapasztalt emberséges magatartás pedig megérett a nemzetközi elismerésre. 

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024