MENTORÁLTAK

PÁRATLAN OLDAL - LX. évfolyam, 10. szám, 2016. március 11.

A pedagógusminősítési rendszer a NER oktatásügyi leleményeinek egyik leghitványabbja. Az értelmetlen, minden képzeletet felülmúló bürokráciát, a tanárok módszeres, lelkiismeretlen szívatását (ld. portfóliókészítés) és a mindennapos, ostoba csuklóztatást a munkaidővel virtuóz módon vegyítő szisztéma az utolsókat rúgja a pedagógustársadalomba.

Az illetékes miniszter a minap újraszabályozta a minősítési rendszer néhány elemét.

A „mestertanár” fokozatba kerülés 2015-ben kiadott feltételei között még szerepelt a „mentortanári szakvizsga” teljesítése. A kifejezetten pedagóguszsebekre szabott dokument megszerzésének költsége – amit természetesen a pályázó áll – legkevesebb félévenként 80 ezer forint, mindösszesen 320 ezer. Ha valakit érdekel, elmondom,  van félévenként 150 ezerért is, ami összesen 600 ezer.  Pár ezren belevágtak.

Az éber EMMI, a Klikkel karöltve észbe kapott. Még a végén túl sok mester lesz a rendszerben. Újraszabta a kiírást. A friss, még meleg miniszteri rendelet (Az emberi erőforrások miniszterének határozata a 2017. évre vonatkozó pedagógus minősítési keretszámról, 2016. február 29.) szerint a mentortanári szakvizsga teljesítése már nem feltétel, ezzel szemben olyan új kritériumokat iktatott be (életkor, beosztás), amelyekkel minimalizálta a lehetséges pályázók számát.    

A mentortanári képzés luxusát vállalók, akik eddig 160–300 ezret perkáltak le, eltűnődhetnek, mit is kezdjenek majd leendő oklevelükkel. Már, ha végigcsinálják, mert a hírek szerint sokan azonnal félbehagyják.

A felravatalozott Klik merev arcbőrén még nő a borosta.     

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 2. szám, 2023. január 13.
LXVI. évfolyam, 43. szám, 2022. október 28.
LXVI. évfolyam, 35. szám, 2022. szeptember 2.
Élet és Irodalom 2023