Személyes érdekünk hibáztatni a bajba jutott embert

Interjú Bass László szociológussal

INTERJÚ - LX. évfolyam, 8. szám, 2016. február 26.

A Szociopoly – Gazdálkodj, ahogy tudsz az egykori Szputnyik Hajózási Társaságból fennmaradt Mentőcsónak Egység és a Gyere Gyerekesély Egyesület közös színházi produkciója. Az interaktív előadás egy azonos nevű társasjátékon alapul, amelyet Bass László szociológus és Fodor Kata szociális munkás dolgozott ki 2010-ben. Az előadásban, amelyet Fábián Gábor rendezett, a néző is résztvevő. A közönség négy négyfős csapatot alkot, és annyi pénzből gazdálkodhatnak egy virtuális hónapon keresztül, amennyiből a mélyszegénységben élő kétgyerekes családok. Kérdés, nevet-e valaki a hónap végén. Bass László a játékvezető szerepét tölti be, és háttér-információkkal látja el a közönséget. Nála hitelesebb forrást – mélyszegénységgel, gyermekszegénységgel és gyermekes családok szociális helyzetével kapcsolatos kutatói tapasztalatai alapján – aligha találnánk. A játékról, szegénységről és szegényellenességről beszélgettünk.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXI. évfolyam, 47. szám, 2017. november 24.
LXI. évfolyam, 46. szám, 2017. november 17.
LXI. évfolyam, 40. szám, 2017. október 6.
Élet és Irodalom 2024