NEM EZER ÉVE

PÁRATLAN OLDAL - LX. évfolyam, 7. szám, 2016. február 19.

Kísértet járja be Európát. A tudatlanság kísértete. Azt ünneplik ugyanis, hogy ezer év elteltével ismét találkozott egymással Róma püspöke, illetve az orosz ortodox egyház feje. E hír szerint úgy tűnik föl, mintha a keleti ortodox egyház Kirill moszkvai pátriárka irányítása alatt állna. Márpedig ez nem így van. A nagy skizma 1054‑ben történt bekövetkeztekor még Moszkva városa sem létezett, nemhogy orosz pátriárkátus. Moszkvát a XI. században alapította Jurij Dolgorukij vlagyimiri és szuzdali nagyfejedelem, s a város nevét 1147‑ben, azaz majd száz évvel az egyházszakadás után említi először írott forrás. 1448‑ban vált a moszkvai metropolita az orosz egyház autokefál vezetőjévé, de a pátriárkai címet csak 1589‑ben vette fel. 1721 után ez a pátriárkátus is szünetelt, s csak 1917‑ben állította helyre a szovjet hatalom.

Természetesen ezek a folyamatok nem érintették és azóta sem érintik a konstantinápolyi pátriárka ökumenikus voltát. (Ez a városnév jogilag csak egyházi címként létezik, a település kizárólagos hivatalos neve İstanbul.) Bár voltaképpen egy történelmi zárvány, mégis ez a keleti egyház formálisan rangidős pátriárkátusa. Konstantinápoly és Róma között pedig már régóta felújult a párbeszéd.

Ami az 1054‑ben bekövetkezett szakadást illeti, Róma szemében ez valóban joghatósági kérdés, azonban Konstantinápoly, miközben elismeri Róma rangidős voltát, teológiai vitának tekinti: a fő kifogás a latin egyházban elterjedt filioque formula, amellyel Róma nemcsak az eredeti niceai megfogalmazástól tér el, hanem – így a keleti ortodoxia – az Atyával egy helyre emeli a Fiút. Róma válasza erre az, hogy történetileg a Fiú (Krisztus) által küldetett el a Szentlélek, tehát nem érdemi eltérésről van szó. A másik fő kifogás a purgatórium megjelenése volt a nyugati egyházi tanításban. Így a keleti fél eretnekséggel vádolja a nyugati egyházat. Ezt a helyzetet pedig Moszkva más készen kapta, s éppen ezen kifogásokra hivatkozva utasította el mindeddig a Rómával történő közvetlen párbeszédet. 

Úgyhogy kéretik némileg kevesebb ostobaságot terjeszteni!

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 49. szám, 2021. december 10.
Élet és Irodalom 2024